The world according to eve

The ultimate fashion magazine

All my loving

 Ma már nem is kérdés, hogy a Beatles-papa kislánya, Stella McCartney a legelismertebb divattervezők közé tartozik. Bár az igazán vagány tervezőnő idén különlegesen sok felkérésnek tett eleget (ő tervezte például a brit olimpiai csapat hivatalos öltözékét), maradt elég energiája és ideje arra is, hogy egy igazán ‘Stellás’ SS13-as kollekcióval rukkoljon elő Párizsban.

 

Stella az a fajta tervező, aki egyszerűen képtelen arra, hogy csalódást okozzon. Általában hozza a tőle megszokott kicsit ‘boyfriend’ stílusú outfiteket és a laza, komfortos, sportos darabokat, anélkül, hogy mindez bármilyen értelemben unalmassá válna. Kivételes tehetségű hölgyről van szó, aki különleges intuícióval, erőlködés nélkül képes a legmegterhelőbb időszakban is összerakni egy fergeteges, vibráló kollekciót. Tudatosan felépített birodalma és divat iránti érzékenysége pedig lehetővé teszi számára, hogy szép lassan édesapjához hasonlóan kitörölhetetlen részese legyen a történelemnek.

 

Idén rendkívül sok kollekció jellemezhető sötét, visszafogott, nőies és minimál stílusú outfitekkel. Nos, Stella McCartney sosem követte a mainstream divatot. Bár az igaz, hogy nála is megfigyelhető egyfajta minimalizmus, és monokróm színhasználat, ugyanakkor bátran nyúlt a palettához, és egy határozottan üde, egyszerűen menő SS13-as kollekciót prezentált a nagyközönségnek. A vibráló – pázsitzöld, királykék és narancs – árnyalatokat rendkívül ötletes módon, áttetsző, organza hatású anyagokkal törte meg. Ezáltal egy játékosan sejtelmes külsővel optikailag csalókává tette az outfiteket. Ruhái, bár olybá tűnnek, nem nevezhetők tipikusan oversized daraboknak. Az ejtett csípővonalak – melyek felidézhetik bennünk a tavalyi SS12-es New York Fashion Week számos bemutatójának fő jellemvonását – és a helyenként eltúlzott sziluettek inkább arra a szituációra játszanak rá, mint amikor hirtelen le kell szaladnunk a nem messze fekvő kisboltba friss tejért, de hirtelen nincs mit magunkra kapnunk, így a pasink gardróbjából rángatunk ki egy inget vagy pólót, mondván teljesen mindegy miben ugrunk le a közeli közértbe. Véleményem szerint nincs annál vagányabb érzés, mint mikor a pasink cuccaiba bújunk, miért ne tehetnénk hát ezt stílusosan akár az utcán is, például úgy, ahogy Stella megálmodta? A tervező mindig épít a feminitás-maszkulinitás kettősére, így tőle egyáltalán nem szokatlan, hogy idén totálisan ‘boyfriend’ stílusú, sportosan szexi ruhadarabokat tervezett. Az ingruhák, a vállban elnagyolt szabásvonalakkal ellátott kisruhák, bomberek és kimonók elkészítésénél a legérdekesebb anyaghasználat valószínűleg a neoprén volt, mely különféle formákat, színeket felvillantva és mixelve azonban remekül mutatott a kifutón. A hímzett minták, a nyomott anyagok a divatházra jellemző stílusban kerekítették a kollekciót teljes egésszé. Stella az elkövetkező szezonra a magassarkú cipőket platform talpú sarukra, papucsokra és szandálokra cserélte, a sportos outfiteket kristály-ékszerdobozkákra emlékeztető clutch-okkal dobta fel. A kollekció kiemelkedik az elkövetkező szezonra jellemző áramlatból és meglehetősen optimistán tekint a jövő tavasz elé. Bíztató!

 

 

photos via TUMBLR

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Nosy Witty

The sustainable creative habit

The world according to eve

The ultimate fashion magazine

%d bloggers like this: