The world according to eve

The ultimate fashion magazine

Mi kell a nőnek? Főszerepben: Monsieur Alber Elbaz

Kollekcióról kollekcióra figyelemmel kísérhetjük azt a fajta kettősséget, mely Alber Elbaz fantáziavilágának szülötteit lélegzetellállítóan lebilincselővé formálja. A dizájner munkához való tudatos hozzáállása, valamint zsigereiből feltörő hihetetlen divatérzéke oly varázslatos módon egészítik ki egymást a tervezési folyamat során, mely a végeredményt tekintve segít megérteni, mire is van igazán szüksége egy független, modern, kacér istennőnek.

Él egy ember Párizsban. Egy hétköznapi pasas, aki szerény, mókás és előzékeny. Ami azonban kiemeli ezt az embert a tömegből és a divatvilág láthatatlan piedesztáljára emeli, az az alázatos és tudatos tervezési munka, mellyel időről időre fölösleges túlkapások, bonyodalmak és drámák nélkül, pontosan olyan ruhadarabokat alkot meg, melyekre a jelen kor nőinek szükségük van! Lehengerlő és rémisztő gondolat, nemde? Valahol odakint a nagyvilágban egy férfi talán jobban tudja mi kell a nőnek, mint ő maga!

A Lanvin kifutójára Monsieur Elbaz ezúttal rendkívül nőies, sokat sejtető sziluettekkel körülölelt kollekciót álmodott meg. Ruháival egyértelműen a női test szépségére koncentrált. Hol keménynek tűnő szögletes szabásvonalaival, hol elegánsan mélyített dekoltázsaival, hol pedig asszimmetrikus megoldásokkal emelte ki a szebbik nemre jellemző kecsességet, bájt! Elveszve az ókori Róma, a múlt századi Franciaország és a modern nyugati világ között megnyugtatóan elmosódó határvonalak mentén egy új, önmagából táplálkozó, klasszikus és abszolút viselhető kollekció született. Bár a világ nyolcadik csodáját csupán tíz röpke perc erejéig élvezhettük, ez idő alatt megerősödött bennünk a felismerés, a márka szíve és lelke ‘tabula rasa’ mozgalmat indított útjára, s bár nem szakadt el teljesen korábbi divatszemléletétől, bizonyosan új alapokra helyezte a divatház munkásságát.

A Lanvin meglepően sötéten tárja elénk a jövő tavaszt. Feketét kevert feketével, bézzsel, néhol egy csipetnyi hófehérrel. Az igazán üde színek idén abszolút elhanyagolható szerepet játszanak a SS13-as kollekció életében. Egyre szembeszökőbb és egyértelműbb hát az üzenet, mely már hetek óta körülleng bennünket és lassan mantraként ismételgetjük: az elkövetkező szezonban a kihívást nem a minták és színek harmónikus mixe, hanem az azonos árnyalatú, különféle anyagok összepárosítása jelenti majd. Alber szatént kevert bőrrel, organzát tüllel. Testre simuló szabásvonalait helyenként gyöngyökkel díszítette, máshol zavarbaejtően csupaszon hagyta. Karakteres alkotásait imádnivaló, óriási méretű parfümös üvegcsékre emlékeztető partitáskákkal dobta fel; imádott csillogó-villogó millió dolláros ékszereit pedig a gladiátorok karvértjére emlékeztető arany csecsebecsékre és indiai tájakat idéző nyakláncokra cserélte. Alber Elbazt a finalét követően úgy ünnepelte a közönség, mint egy istenverte rocksztárt, és bizony aznap este abban a bizonyos tíz percben kíméletlenül lejátszotta az elmúlt hetek főszereplőit a divat színpadáról!

Alber Elbaz
photos via Tumblr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Nosy Witty

The sustainable creative habit

The world according to eve

The ultimate fashion magazine

%d bloggers like this: