The world according to eve

The ultimate fashion magazine

Back to the Basics – Balenciaga SS13

 A Fashion Week Párizsban jár. A divat fővárosa az elmúlt napokban már megörvendeztette a szakmát néhány jól sikerült kollekcióval. Új szelek fújnak, ez nem is kétség, mintha mindenki tiszta lappal akarna indítani. Lássuk mit láttunk a Balenciaga romos falak között megrendezett bemutatóján.

 

A digitális technológia folyamatos fejlődésének valamint elengedhetetlen alkalmazásának hála a divatházak legújabb kollekcióit élő közvetítéseken keresztül ma már bárki nyomon követheti. Tegnap délelőtt 10 óra tájékában helyett foglalhattunk hát a Balenciaga első sorában, rögtön a francia Vogue ex-főszerkesztője, Carine Roitfeld mellett.

A nagymúltú divatház show-ját csupasz, ódon környezetbe helyezte. A helyszín leginkább egy belső gangos budapesti lakóépület zárt udvarára emlékeztetett. Az omladozó falak és a tartóoszlopok által felosztott tér mégis elképesztő módon működött, kiváló térbe helyezve a Balenciaga által bemutatott tökéletesre csiszolt francia sikket.

Bár a show, a kollekció a divathetek egészét tekintve nem hozott meglepetést, a Balenciaga elmúlt kollekcióit visszanézve azonban elmondhajuk, Nicolas Ghesquière teljesen új alapokra helyezte a francia márkát. Visszatért az alapokhoz. Elfelejthetjük hát a korábbi oversized, hangsúlyos, zavarbaejtően maszkulin darabokat. Ami marad, a tökéletesre szabott francia sikk, mely már az első modell megérkézesével Madonna Vogue című videóklipjének lehelletnyit modernebb és finomabb változatát juttatja eszünkbe. Egyértelmű az üzenet.

A look-ok egyszerűek, letisztultak és a maguk nemében páratlanul sokatmondóak. A megelőző kollekciókkal ellentétben a SS13-as kollekció rendkívüli nőies. Frisességet és határozottságot áraszt. Peplumok, kánkán szoknyákra emlékeztető fodrok tarkítják a magasan sliccelt szoknyákat. Egyszerű szabásvonalak engedik kibontakozni a női alakot. A szezonra jellemző monokróm színhasználat, fekete-fehér; beige-kék árnyalatok emelik ki a női szépség báját, amolyan franciákra jellemző ‘femme fatale’ módon. A ‘kevesebb, néha több’ elvét követve a divatház az egyszerűségre épített. Olyan kulcsdarabokat álmodott meg 2013 tavaszára, melyek tökéletes alapjai vagy épp kiegészítői lesznek a legtrendibb outfitek megalkotásának. Gondoljunk csak hófehér hosszított szabásvonalú mellényre vagy a határozott vonalakkal kivitelezett vértszerű mellényekre, melyek kétség kívül uralták a kifutót. A minimalizmus, a túlgondolatlan szettek és a visszafogott színhasználat Párizsban is utat tört magának.

Madonna’s Vogue in a modern adaptation

Nicolas himself! photos via Tumblr

Advertisements

One comment on “Back to the Basics – Balenciaga SS13

  1. Pingback: OMG – That was a f.cking terrific year! |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 09/28/2012 by in fashion week and tagged , , , , , , , , .
Nosy Witty

The sustainable creative habit

The world according to eve

The ultimate fashion magazine

%d bloggers like this: