The world according to eve

The ultimate fashion magazine

A hazai divatvilág ismét beerősít.

Power. Fashion. Video.

A Fashion Video Festival (FVF) idén, november 21. és 26. között kerül megrendezésre a város szívében. Végre valami, ami képes teljesen kiszakítani a hétköznapokból, ami segít abban, hogy pár napon keresztül ismét a divat kerüljön a piedesztálra.

Ezen a héten a divat online világában, a vizualitásban megbúvó lehetőségek és ezek különféle fel-, és kihasználhatósága kerül ismét középpontba. Az FVF 2011 az ERŐ köré építi tematikáját, s az egész héten át tartó kiállítások mellett a beérkezett pályamunkák is erre az elcsépeltnek tűnő rigmusra – Power Power Power! – igyekeznek reflektálni, azonnal, már a hivatalos megnyitót követő első két napon. Vajon milyen sikerrel?

Idén Maróy Krisztina (Glamour); Harry Weiler (Not just a label); Oltai Kata (Ludwig); Jason Last (fotós, filmes); Andreas Waldschütz (fotós, filmes) és Adia Trischler (stylist) nemzetközi zsűri véleményét tükrözi majd, ki viheti haza a legjobb fashion videó készítőjének járó titulust. A zsűri összetétele talán kissé erősebb leosztás a tavalyihoz képest. Jót tesz majd a végeredménynek. A tavalyi győztes videó ugyanis nem az én lelkivilágomnak kedvezett.

FVF 2010 Video Stills. Forrás:www.fashionvideofestival.com

A 2010-es nyertes a “Beautiful people” világát számomra túl sötéten és karcosan értelmező Varga Noémi- Móró Máté párosa volt, akik Opposites do attract címet viselő pályamunkájukkal vihették haza a megtisztelő címet, teszem hozzá, azért cseppet sem érdemtelenül. Az én kedvencem azonban Tombor Zoltán The Muse videója. Ez a kis film lett a szerelmesem, édes, könnyed, letisztult, ártatlan és gyönyörű. Egyszerűségében ragadja meg a valóságot, túlzások nélkül. Tombor most fotókiállítással is megjelenik a Design Terminál falain, így egy kötelező program már biztosan akad a hétre, legalábbis számomra.

A versenyfilmeken kívül a szervezők több csemegével is készülnek az Erzsébet tér ismert épületében otthonra lelő esemény látogatóinak. Cél, hogy ezúttal is – akárcsak 2010-ben – más aspektusba helyezzék a divatvilágot, és olyan alkotók munkáiba kapjunk ezáltal bepillantást, olyan szakmabeliek véleményét és véleményütközését hallhassuk a meghírdetett témákban, akik a kifutók tapintható világától kissé messzebbről szemlélik a divatot és annak minden szépségét. Akik kontextusokba, történetekbe ágyazva képesek megjeleníteni és továbbadni ezzel kapcsolatos szemlélődésüket és érzéseiket, vagy egyszerűen csak új platformot teremtenek a divatdiskurzusoknak, a divat jövőjének.

A szakmai napon, pénteken, olyan kerekasztal-beszélgetésekbe kapcsolódhatunk be, melyben például Fogt Linda, stylist vagy Vágvölgyi B. András, a Tokyo Underground című könyv szerzője, a japán stílusról, japán vizualizációról és a japán trendekről elmélkedik. Hallhatjuk többek között modellek véleményét is szakmájukról, hiszen Pataky Ági, Görög Zita, és a szemtelenül fiatal Axente Vanessa, generációról generációra vizsgálják meg és osztják meg tapasztalataikat arról, vajon szerintük miként változott a modellkedés éthosza az elmúlt évtizedek alatt. Szűcs Péter, a Marie Claire magazin vezető szerkesztője, pedig vélhetőleg elárulja majd nekünk, létezik-e (létezhet-e) Budapesten komolyan vehető, érzékelhető fashion power?

Este a nemzetközi vonal erősít be és többek között a zsűriben is véleményét hangoztató Harry Weiler (http://www.notjustalabel.com/), Aida Trischler (http://cargocollective.com/adiatrischler) és Jason Last divatfotós és filmes  (http://www.jasonlaststudio.com/), mutatja be saját szemüvegén keresztül az új média jelenségeinek és kihasználásának előnyeit; forradalmi jellegét, elterjedésében rejlő kulcselemeit. Utóbbi munkáját dícséri például a következő kisfilm is.

Ezenkívül természetesen minden nap találkozhatunk majd vetítésekkel. Különböző blokkok, különféle fantázianévvel csoportosítanak divatkisfilmeket és videókat nemcsak hazai, hanem nemzetközi összehasonlításnak is engedve. A művész és divatfilmek szerelmesei is megtalálhatják számításaikat, csakúgy, mint a divatfotósok, a tanoncok és az amatőrök. Fotós generációk járják körbe a divat erejének jelentéseit. A kiállításon látható lesz Balla Vivenne, Baráti Vince, Barna Bálint, Dobos Tamás, Emmer László, Lábady István, Misetics Mátyás, Tombor Zoltán, Trunkó Bálint, Zana Krisztián, Zsólyomi Norbert, valamint Viszlay Márk víziója is a témával kapcsolatban.

Fotó: Viszlay Márk

Az érdeklődők szemrevételezhetik ma már ismert hazai, fiatal divattervezők ruhainstallációit is a Power Power Power! felkiáltás folyamatos visszhangjában, reklektálva az FVF 2011 hangulatvilágára.

Szuperhősök és asszonyok készüljetek, holnaptól tiétek a terep. Hagyatkozzatok érzékeitekre és tudjatok meg többet a divatvilág vizuális erejéről.

Részletes program és információk itt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11/21/2011 by in Uncategorized.
Nosy Witty

The sustainable creative habit

The world according to eve

The ultimate fashion magazine

%d bloggers like this: