The world according to eve

The ultimate fashion magazine

Freedom, L’élégance, Miras. Nicole Farhi.

“Az egyik dolog amit mindig is szerettem Londonban, az a szabadság érzése – az érzés, hogy azt teszel, amihez csak kedved van, azt viselsz, amit csak szeretnél.”

Nicole Farhi

Nicole Farhi a  lehető legstílusosabb módon, a való életből meríti inspirációit. Az 1946. július 25-én született tervező, török származású szüleinek, franciaországi neveltetésének és kalandor szenvedélyének köszönhetően ma már igazi kozmopolita módjára gondolkodik, mely tulajdonság finoman csillan meg saját tervezésű kollekcióiban is. Legyen szó akár egy navy nadrágkosztümről, mely időtálló darabként szolgálja viselőjét, vagy olyan, a puhábbnál is puhább földre terített szőrmékről, melyek a lakás örök díszeivé válnak. A Franciahonban nevelkedett tervezőnő munkáival vaskos köteteket lehetne megtölteni, melyek többnyire kultúrális örökségéről, szenvedélyéről és határtalan életöröméről adnának bizonyságot.

Ma, Nicole Farhi Anglia egyik leginkább kedvelt és szeretett divat- és életstílus márkája fölött elnököl, melyhez női-, férfikollekciók, kiegészítők, különféle leánymárkák, parfümök és lakberendezési tárgyak tartoznak. Minden kollekciója ugyanazt a könnyed, mégis elegáns vonalat erősíti, mely magát Nicole-t is dícséri.

Az ikonikus francia nőalakok – Francoise Sagan, Jeanne Moreau, Michele Morgan, Francoise Hardy – adtak tápot Farhinak az ideális nő megragadásához és ruhatára leképezéséhez. Amint ceruzát ragad, a tervező máris magabiztos, kreatív, egyedülálló és teljesen könnyed alakokkal és alakzatokkal dolgozik együtt.

Francoise Hardy

A török szülők csemetéje Nizzában nőtt fel, Franciaország déli részén. Az egzotikus és a könnyed kultúrális örökség kettőssége mára már finoman beleivódott a Farhi által képviselt kollekciókba. Ezt elismerve Nicole gyakran nyilatkozik hagyományairól, s, hogy családi öröksége miként befolyásolja munkáját: “ Tervezői éthoszomhoz igencsak kőbe vésett alapokat teremtett. A török örökség igen korán felnyitotta szemem a különböző kultúrák megismerésének fontossága iránt és ez, az inspiráció egyfajta felbecsülhetetlen forrását biztosítja a mai napig.”

Gazdag neveltetése ellenére Farhi laza stílusvilágának és munkáinak megértéséhez elengedhetetlen egyfajta angolsággal felruházott szemlélődés. A fiatal párizsi egyetemista a ’60-as évek végéhez közeledve Londonba látogatott és a város izgalmas lüktetése egyből magával ragadta őt. Szerelem volt ez első látásra. Az angliai fővárosban végzett szakmai munkája aztán az üzleti és magánéletben is párt teremtett Nicole számára. Életét Stephen Marks üzletemberrel, a ’70-es években kötötte össze, szerelmük gyümölcse lányuk, Candice lett. Vele alapította meg a French Connection (francia kapcsolat) nevű cégcsoportot, mely később nagymérékben hozzájárult saját divatmárkája megalapozásához.

Nicole and Candice

Párizsban mint szabadúszó tervező dolgozott, Londonba költözését követően azonban, 1982-ben megalapította névadó (Nicole Farhi) márkáját, mely igen gyorsan ismertté vált, kivételes szabásvonalairól, jól szabottságáról és gyönyörű kivitelezéseiről. A Farhi, sportosabb, könnyed darabokat tartalmazó kollekciója 1987-ben került piacra, melyet aztán egy könnyed átmenetet követően, 2 évvel később a férfikollekció követett a butikokban. Márkáját bővíti, mikor 1988-ban az angol tervezők közt elsőként, lakberendezési tárgyak tervezésébe kezd.

Az első Nicole Farhi márkabolt megnyitására 1994-ben került sor London előkelő részén, a New Bond Streeten. Itt szemrevételezhették az érdeklődők a tervező összes kollekcióját, s itt találhatatták a díjnyertes Nicole’s Étterem is, egészen az idei évig. A butik és vele az étterem is 2011 júliusában átköltözött a Conduit Streetre, ezzel véve a gyakorlatban is új irányt tervezői karrierjében Nicole. Farhi legújabb hóbortja a 2011-ben elindított napszemüveg kollekció, melyet olyan színésznők ihlettek, mint Bridget Bardot, Sophia Loren, Audrey Hepburn vagy épp Grace Kelly. A Nicole Farhi márka ma már világszerte több butikkal, londoni és new yorki éttermekkel is büszkélkedhet.

2007 februárjában aláírta az Independent Jewish Voicest, mint szerződő fél, támogatva ezzel  az újonnan indult zsidó internetes hálózatot, mely egy nyílt, komoly vita rendezésére jött létre az Izrael körül zajló események folytán.

A CBE tiszteletbeli tagjává választják 2008-ban, majd két évre rá, 2010-ben, Párizsban elnyeri a megtisztelő Legion D’Honneur rangot.

Az elmúlt 30 év során a Nicole Farhi név szinte egybefolyt a minőségi, angol divattervezéssel. Utazás iránti szenvedélye biztosítja, hogy soha ne fogyjon ki az inspiráló ötletekből. Főként India és a Közel-Kelet tartozik kedvelt uticéljai közé, ahol gyakran kutat új anyagok és formák után legújabb kollekciói megalkotásához. Lady Hare szenvedélyét ma már gyakran osztja meg második férjével, a drámaíró Sir David Hare-rel. Emellett mindketten aktívan érdeklődnek a művészetek iránt, s ezek az apró szeszélyek mára már szerves részét képezik Farhi munkastílusának is. Ellentmondás tehát, mégis valamiképp valóságossá teszi kivételes terveit, hogy Nicole leginkább otthonában, hampshirei stúdiójában szeret belefeledkezni az anyagok és formák világába. Itt születnek az új kollekciók, a különös örökséggel felvértezett egyedi darabok, melyek a modern élet ritka kincsét birtokolják, a hosszú élet titkát, az örökkévalót.

Sir David Hare

A tervezőnő Londonban bemutatott jövő tavaszi/nyári kollekciójáról olvashattok egy korábbi írásra kattintva is: 

http://www.fashion-guide.hu/?hirek/743–szeptember-18-a-harmadik-nap-londonban

Forrás: http://www.nicolefarhi.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11/08/2011 by in Uncategorized.
Nosy Witty

The sustainable creative habit

The world according to eve

The ultimate fashion magazine

%d bloggers like this: