The world according to eve

The ultimate fashion magazine

Fenntarthatóbb divatvilág.

Tudatos tervezés, organikus anyagok és egy kis odafigyelés.

Bármennyire is hihetetlen, a divatiparnak is van környezetbarát, fenntartható szegmense. Mégis, ha az emberek általánosságban beszélnek egyes veszélyforrásokról, a fogyasztói társadalomról vagy például a szennyező anyagokról, akkor abból  a diskurzusból rendre kifelejtődik a divatipar említése. Márpedig annak hatása a világra, a politikára, a gazdaságra, megkérdőjelezhetetlen. Azonban, ha mégis szóba kerül az öko-divat, mint lehetőség vagy a méltányos (fair trade) kereskedelem fontossága, mindenki zavartan néz, és hiányos ismeretei miatt, szeme előtt valami nagyon barna és nagyon kötött divatáru képe villan fel. Erről azonban szó sincs.

Sandy Black nemrég megjelent könyve a tudatos divat-fogyasztó és a divat sajátosságainak paradox jelenségeiről.

 

A fenntarthatóság kérdése a divatban, csupán azokat a kulcsproblémákat kérdőjelezi meg, melyek többek közt a gyártás, alapanyag-beszerzés vagy például a felhasználás mentén kerülhetnek előtérbe. Ilyen a szintetikus matériák használata, melyek példának okáért petróleum felhasználásával érik el végleges formájukat, így azok ártalmasak lehetnek bőrünkre és a környezetre nézve is. Ide tartozik továbbá az éhbérért dolgozó harmadik világbéli varró- és szövőasszony, az állatokat bundájukért lemészárlók, vagy a fogyasztói társadalom hirdetéseken, akciókón keresztül történő bevonzásának és felduzzasztásának problematikája. Vagy megemlíthetném a túlcsomagolt, messzire szállított termékeket is, melyek végeredményben csak felesleges hulladékot és szén-dioxidot hagynak maguk után. Ez a felsorolás természetesen nem fedi az összes felmerülő gondot. Azonban nem gondolom, hogy ezen a fórumon kell itt és most megváltani a világot. Biztos vagyok benne, hogy a helyzet komolyságával mindenki egyetért. Mégis, ha már állandóan a divatról és annak újdonságairól beszélgetünk, mindenképpen érdemes tartom ezt a divat”irányzatot” arra, hogy legalább említést tegyünk róla és megnézzük kik is a mai értelmben vett eco-fashion szószólói.

Az egyik legnevesebb név a szakmában, aki high-fashion márkaként elérte, hogy mára már mint öko-tervezőként gondoljanak rá, nem más, mint Stella McCartney. A tervező, eszméletlen kreációit tudatos figyelemmel alkotja meg, Az általa felhasznált alapanyagok után a munkások megfelelő bérezést kapnak, az anyagok természetesek és organikusak. Stella jelenleg tervezi egy öko-napszemüveg piacra dobását is, kíváncsian várom.

Stella

öko-napszemüveg 2012-re

 

Az, hogy Paul kislánya kollekcióiban odafigyel ezekre a fontos értékekre, nem csorbítja, vagy lehetetleníti el sikerét. A szépség és a fenntarthatóság tehát képes együtt létezni. Ha ő képes rá, akkor a többiek vajon miért nem tesznek ezen irányába lépéseket? Nem tudni. Kisebb, házon belüli kollekciók már találhatók (például a H&M Conscious Collection néven futtat egy minikollekciót). Ezek azonban ma még többnyire csupán az alapanyag tekintetében hirdetik a környezet védelmét, és nem engedik, hogy testünket műanyag, szintetikus, káros és nem lebomló anyagok fedjék, így csökkentve az allergiák és egyéb bőrbetegségek kockázatát. A svéd márka 2011-2012-es F/W kollekciója jelenleg barna, beige és fehér árnyalataitól hangsúlyos, egyszerű, nőies és jól kombinálható alapdarabokat rejt magában.

Szaporodó rendezvények

Az idei divathetek alkalmával szinte minden egyes nagyvárosban, az események között, külön showkat, kiállításokat tartottak, ahol a fő koncepció a tudatos tervezés volt. A legtöbb kezdeményezés mégis az északi országoktól származik. Felelős és tudatos tervezőként ismerjük a dán Peter Ingwersent, aki NOIR kollekciójában a sötét színekre esküszik, s ruháit talán a fiatalos elegancia kategóriájába sorolhatnánk; az észak-amerikai Rogan Gregoryt, aki szintén a sötét tónusok rabja vagy a nyugat-kanadai Sitka csapatát is, utóbbiak pedig résztvevői is voltak az idén, október 5-7 között harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Eco Fashion Weeknek.

Peter Ingwersen Noir SS 2012

Rogan Gregory

Sitka for women

 

 

A programsorozat 2009 óta fut óriási siker mellett a kanadai Vancouverben, és olyan öko-márkák képviseltetik itt magukat, akik elkötelezetten védik a természet még megmaradt értékeit.

Ebben a műfajban is megjelennek különféle koncepciók, bár azt azért nyugtázni kell, hogy a környezetbarát, tudatos gondolkozás már önmagában mintegy kvázi szubkultúrális jelző manapság, így a tervezők is egyfajta kaszt részei, nem hasonlítanak tehát kollekcióik az amúgy szeretett nagy divatházak alkotásaihoz, még kicsit sem. Nem gondolom, hogy csupán az itt látható szinten lehetne alkalmazni a környezetbarát technikákat, mint ahogy az sem, hogy ennél nagyobb visszahangot és közönséget ne érdemelhetne meg a fenntarthatóbb divat.

Mindenesetre 2011-ben az Adhesif részéről kislányos, színes, jól szabott, finom kis darabok kerültek bemutatásra, a Pure Magnolia egy nagyon alapszinten ütötte meg amúgy hanyag módon egy jobbfajta esküvői szalon kínálatát, míg például Misty Greert idén Betsy Johnson és a pin-up lányok inspirálták halálira. Az általam végigkövetett kollekciók kötül Tatiana Inglis bemutatkozása volt a leginkább figyelemre méltó, aki komoly munkájával, és az általános trendekből kiemelkedve, egy geometrikus, lágy esésű, monokróm hangulatú, tökéletesen északi stílusú kollekciót alkotott meg.

Adhesif

Pure Magnolia

Trunk show(!) by Misty Greer

Titania Inglis.(http://titaniainglis.com/)

 


Október 20-án rendezték Chicagoban a Verte Couture elnevezésű karbonmentes divatshowt és jótékonysági rendezvényt, melyen a város Top10 tervezője, többek közt Richard Dayhoff, Heart, Victoria Larkin, Lauren Lein, Silk Utopia vagy a Mohop Shoes mutatkozott be új, 2012-es tavasz/nyár kollekciójával.

Úgy tűnik tehát egyre több kezdeményezés kap szárnyra. A nagy divathetek mellett pedig egyre több, jelenleg még igen apró volumenű rendezvény hírdeti a fenntartható divatipar szükségességét.

A hazai divattervezők és iparművészek közül többen is az újrafelhasznált, vagy öko anyagokat részesítik előnyben. Ilyenek például az 1Mind1 központi figurája, Muskotál Dénes által tervezett gumibelsőkből és használt abroncsokból készített övek, kiegészítők vagy például Reök Cecília, aki Varga Tímeával karöltve újrahasznosítható anyagokból tervezi kollekcióit. Illetve korábban, már a hazai művész piac, a WAMP is rendezett ökovásárt.

1Mind1

Reök Cecília & Varga Tímea

Nem mondom, van még mit fejlődnie az öko-divatnak, de ez is egy lehetséges útirány a divat történetének fejlődésében. Mindenesetre már akkor is jót tesztek a Földdel, ha a menő turikban vagy, ha jobban tetszik vintage üzletekben szerzitek be az esti bulihoz szükséges partyruhát.

Néhány webcím, ha biztosra szeretnétek menni, további érdekességeket olvasnátok vagy csak online shoppolnátok egy kicsit, persze csakis tudatosan!!!

http://www.ecofashionworld.com/

http://edun.com/

http://aquestionof.net/#all

http://www.greengrechen.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 10/27/2011 by in Uncategorized.
Nosy Witty

The sustainable creative habit

The world according to eve

The ultimate fashion magazine

%d bloggers like this: