The world according to eve

The ultimate fashion magazine

Szeptember 9. A Divathét második napja New Yorkban

Elegáns, határozott, visszafogottan laza.

 

Talán átfogóan így jellemezném a tegnapi napot. Sajnos nincs lehetőségem minden egyes bemutatót és prezentációt szemrevételezni, sőt mindegyikről írni pár sort de lássunk pár élvezetes, meglepően jópofa és néhol művészi kollekciót.

 

Már a második napon van egy olyan érzésem, hogy a jövő tavaszi kollekciók mainstream vonulata már nem titok többé. Sok az elegáns ruha, a visszafogottabb színhasználat, az egy-egy apró csalafintaság és a finom, jelzésértékű minták használata a new yorki kifutók  eddig látott kollekcióiban. Persze kivételek akadnak, erősítve a szabályt és lehetőséget adva arra, hogy menekülő útvonlat biztosítsanak azok számára, akik a fenti stílust egyszerűen képtelenek sajátjuknak tekinteni. Én meglepődtem magamon, hogy mennyi különböző stílus, anyaghasználat, ruha és cipő tetszik….hiába, mindenevő vagyok.

 

A tegnapi nap végre tartogatott valami kis bohókásat a divat szerelmesei számára. Ez pedig nem volt más, mint az Imitation Of Christ bemutató, mely mögött a csupaszív, édes Tara Surkoff áll. A kollekció felvonultatása egy esküvő témája köré szerveződött, aminek végén el is hanzott az “Igen” népszerű szócska, persze csak poénból. A kollekció, a terem és minden csupa virág, túlburjánzó, már-már giccses romantikába hajlott át. Egy-két ruha igencsak gyönyörű volt, a francia stílus, a romantika, a vintage által életre hívott alkotások azonban számomra néhol élettelennek tűntek. Mindenesetre díjaztam az ötletet, kár, hogy a kivitelezés véleményem szerint túlzottan is romantikusra sikerült.

Sweet Tara Surkoff

 

A sorból szintén kilógott a Pop Art szerelmese, a kevésbé romantikus Tommy Hilfiger aki férfiak számára tervezett RTW kolllekcióját mutatta be tegnap este. Ismét hozta a jól ismert és mindig teli találat American look jellegzetes vonalait, de ezt most Andy Warhol munkásságból kölcsönzött rejtőzködő mintákkal spékelte meg és kombinálta, s mindezt a tömegekre jellemző visszafogott minták és színhasználat helyett élénk electric kék; magenta; narancs és sárga anyagokkal dobta fel és tette kicsit katonássá, mégis fiatalosan menővé. Érdekes, hogy többféle érzés kevergett a kifutókon. Bennem az egész bemutató, a látottak alapján legalábbis nem állt össze egy teljes egésszé. Megjelenek az “üzletemberek”, az “eltávra ítélt katonasrácok”, a “focicsapat sztárjai” és a “bohókás matróz-művészek” is, akiken néhol – pulcsi, nadrágalj, zakóalj- megjelent egy-egy finom csíkozás. Mintha amerika összes férfija ott lett volna tegnap a kifutókon, persze erős túlzással. Tehát bírtam a különbözőséget, de nem igazán tetszett a koncepció.

Tegnap ismét szerelembe estem. Nem volt giccses romanitka, sem pedig mindenkit megszólító nemzetekhez idézett bemutató. Csupán egy édes, könnyed, friss és fiatalos szerelemről beszélek. Tegnap zajlott le Costello Tagliapietra 2012-es Tavaszi-Nyári kollekciójának lehelettkönnyű, csodás bemutatása.  Csak dícsérni tudom a két furcsa fazont, akikről első körben inkább azt feltételeztem volna, hogy favágók valamely északi államban, mintsemhogy divattervezők. Ruháik megálmodásánál mindazonáltal talán ez is szerepet játszott, kreációik ugyanis erőteljesen a föld színek árnyalataiban kerültek kivitelezésre. Ezt az egységet megbontotta néhány apróbb minta, melyek mint ékszer rajzották el a ruhákat, s lepték be azokat. A meleg barna szín elegyedése a kékség különféle hidegségével szemet gyönyörködtető misztérium volt. Számomra varázslat történt a kifutókon, s végre (bár még csak tegnap kezdődött a divathét) éreztem a tavaszi szellő lágy fuvallatát, azt, mely már ott vár bennünket megbújva a jövő tavasz ölében. Le a kalappal!

A tervezőpáros / The designers

 

Nem is tudom a rengeteg élmény közül mit osszak még meg veletek.

 

Á, tudom már! A Suno bemutatkozását az idei Fashion Weeken.

Max Osterweis és Erin Beatty közreműködésével született márka idén kapott először lehetőséget arra, hogy kollekcióját megmutassa a nagyközönségnek a hiperszuper Milk Studios megkapó környezetében. Nem ismertem őket, most találkoztam nevükkel először, de gondoltam érdemes rászánnom az időm, tanulva a tegnapi nap által okozott hasonló örömökből.  A CDFA Vogue Divat Alapítvány jelöltjei elegáns és fiatalos kollekciót készítettek a jövő évre, luxus metal shortok és a ’40-es évek virágmintái elevenedtek meg a kifutón, s úgy tűnt ezek remekül meg is férnek egymás mellett. Nőies maxik, vidám-optimista minták, játékos-kislányos színek harmonizáltak egymással. Határozott szabásvonalak és  a tökéletes egyetértés kombinációja látszott a ruhákon. Máris várom az őszi-téli kollekciót a tervezőpárostól.

Backstage at Suno show

Max Osterweis és Erin Beatty

Még egy szó Jason Wu perfekcionizmusáról és Luca Luca színorgiájáról.

 

Jason Wu (mint mindig) eltalálta az erős nő-gyengéd nő kombináció hatásos egyensúlyát, s olyan kollekcióval állt elő az idei Fashion Week közönsége számára, mely magába engedett egy kis popos, sportos, sikkes, street artos hangulatot. Utóbbi a mintákról köszönt ránk, melyet nem más, mint KAWS utcai művész és graffitis készített, kizárólag a mester számára. A kollekció abszolút meggyőző, kifinomult, fialatos, glames…a bohókás, flúgos haute couture világába kalauzolt minket.

Jason before the show

make-up at the backstage

 

Backstage

 

KAWS made the special prints for Jason Wu

Jason Wu

A Luca Luca márka azonban körutazást tett, s kollekcióját nem new york női, hanem a klasszikus hollywoodi sztárok és a kubai stílus ihlette meg, melyet élőben követhettünk nyomon a Youtube hivatalos csatornájának köszönhetően, melyet már a fashion-guide is megosztott veletek. A kollekció felvonultata a számomra olya kedves zöld és türkiz árnyalatait, keverte azokat a királykék delejességével, s mindezt néhol hatalmas mintákba engedte kibontakozni. Sőt, Rachel Comey bohókás kalapjai után megjelentek, visszatértek a kifutóra a fejpántok, a menő turbánok kistestvérei!

 

Furcsa, de tetszetős, hogy az eddigi kollekciókban nem igazán kapnak teret a hatalmas kiegészítők, látványos kellékek. Mindenki sokkal egyszerűbb, visszafogottabb és nyugodtabb. Vajon mit tartogat számunkra a mai nap?

 

Élőben követketitek nyomon a Lacoste; Jill Stuart; Vivienne Tam; Charlotte Ronson; Monique L’Huiller kollekcióinak bemutatóit, emelett ma kerül terítékre többek között Prabat Gurung; Helmut Lang; Alexander Wang; Charlotte Ronson vagy épp Duro Oluwu kollekciója is.

 

Nektek lement már a kedvenc divatbemutatótok?

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

The world according to eve

The ultimate fashion magazine

%d bloggers like this: